Kantoor schoonmaak – zelf doen of uitbesteden

Het kan zijn dat je nog niet toe bent om een externe schoonmaker in te huren om je kantoor geregeld aan te pakken. Vooral als je kantoor houdt in een beperkte ruimte lijkt het op het eerste gezicht niet moeilijk om de hygiëne daar op peil te houden en elke week even een dweil over de vloer te halen. Daar valt iets voor te zeggen maar aan de andere kant biedt een schoonmaakservice je wel het gemak van echte goede hygiëne en haalt het je veel schoonmaakwerk uit handen. Zelf toch doen, nog? Dan volgen hier een paar tips over goede kantoor schoonmaak; zaken die je beslist zou moeten doen en punten die je het best zoveel mogelijk mag mijden.

Wel doen

Je eigen kantoor heeft afvalbakken nodig. Ook al heb je slechts twee ruimtes tot je beschikking, geef elke kamer wel z’n eigen prullenbak. Je wilt niet steeds van kamer naar kamer lopen om een klokhuis of lege ballpoint weg te gooien. Met een prullenbak in de buurt verdwijnt de rommel ook sneller van je bureau naar de afvalbak. En leeg de prullenbakken ook geregeld. Vooral fruitafval kan behoorlijk gaan stinken na een dag of twee. Ga je je ruimtes schoonmaken, doseer dan je schoonmaakmiddel. Het is namelijk niet zo dat meer schoonmaakmiddel ook een betere reiniging betekent. Het is juist andersom. In schoonmaakmiddel zitten ook schadelijke stofjes die na je kantoor schoonmaak kunnen blijven zweven. Bij het schoonmaken is de vloer het belangrijkste onderdeel. Alles dat wordt gemorst, valt namelijk op de vloer. Waar mensen dan weer overheen lopen. Een goede reiniging van de vloer betekent dat je ook alle vlekken moet verwijderen. Dat kan met een vochtige doek en een daarvoor geschikt schoonmaakmiddel.

Niet doen!

Spuit niet direct schoonmaakmiddel op het vieze oppervlak, of dat nu hout, steen of kunststof is. Breng het middel aan op een doekje en maak dan een s-beweging op de vuile plek. Ga je namelijk heen en terug met het doekje, dan verplaats je het vuil alleen maar. Je wilt dat de doek het opneemt. Klaar met je schoonmaakbeurt? Hang of leg je schoonmaakspullen dan niet zo weg. Dan blijft het een hotel voor bacteriën. Reinig dus je spullen na elke schoonmaakbeurt. En last but not least: ga je vloer nooit dweilen met heet water. Dat vindt de vloer niet fijn want met warm water laat je veel schoonmaakmiddel achter. En dat geeft strepen op je vloer.

Kantoor schoonmaak, een overweging waard

Als je een tijdlang je kantoor zelf intern hebt schoongemaakt, maak dan de balans eens op. Jij bent tijd kwijt, geld voor schoonmaakspullen en je moet alles goed coördineren. Het zou zomaar kunnen dat je voor minder geld en energie een professioneel schoonmaakbedrijf in kunt huren. Dat komt je kantoor hygiëne ten goede. Je kunt dan kiezen voor een regelmatige basis schoonmaak maar ook voor specialistisch schoonmaakwerk.

Reguliere en specialistische kantoor schoonmaak

Denk bij regulier aan het stofvrij maken van werkruimtes, afnemen van bureaus en kasten en stofzuigen en dweilen van de vloer plus hygiënisch maken van het sanitair. Bij specialistische kantoor schoonmaak krijgen je vloeren en je toiletten een dieptereiniging behandeling. Dat is zo nu en dan een goede aanvulling op het reguliere schoonmaakwerk.