Hoe kan je het best je voorraadbeheer regelen?

Voor elke winkel geldt natuurlijk dat ze over een bepaalde hoeveelheid aan voorraad of zogenaamde stock beschikt. Het is altijd zeer belangrijk om een goed beeld te hebben van de verschillende artikelen die gewoon uit voorraad geleverd kunnen worden. Je voorraadbeheer regelen is op dat vlak dan ook van cruciaal belang. Er kan in de praktijk vastgesteld worden dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. Ben jij ook benieuwd om te achterhalen hoe je nu precies jouw voorraad op de meest optimale wijze kan beheren? De informatie hieronder vertelt er je meteen alles over. 

Waarom is voorraadbeheer precies zo belangrijk?

Het wordt door experten in de praktijk ontzettend vaak benadrukt dat het belang van een doorgedreven voorraadbeheer zeker niet mag en kan worden onderschat. Als winkel spreekt het voor zich dat je voor het realiseren van je verkopen volledig bent aangewezen op de actuele voorraad met artikelen waarover je beschikt. Heb je één of meerdere zaken (al dan niet tijdelijk) niet in voorraad? Dan spreekt het voor zich dat je deze niet kan verkopen. Een goed beheer van je voorraad is in de praktijk dan ook van cruciaal belang omwille van de onderstaande redenen:

  1. Alleen op deze manier kan je rekenen op een zo optimaal mogelijke omzet;
  2. Alleen een optimaal voorraadbeheer kan vervelende verrassingen voorkomen;

Enkel en alleen wanneer je op de meest optimale wijze je voorraad gaat beheren zal je tot de vaststelling komen dat je ook tijdig artikelen zal gaan bijbestellen die uit voorraad dreigen te gaan. Op deze manier kan je een constante verkoop op gang houden en dat is uiteraard van cruciaal belang. 

Manueel of automatisch regelen? 

Nooit eerder bestonden er zoveel verschillende mogelijkheden voor het regelen van je voorraadbeheer. Tegenwoordig zijn er dan ook mogelijkheden beschikbaar die zonder probleem aan de verwachting van iedereen tegemoet kunnen komen. Wil je graag nog steeds manueel je voorraad beheren omdat hier de minste kosten aan verbonden zijn? Echt ideaal is het natuurlijk niet, maar hier bestaan zeker nog steeds mogelijkheden voor. Zelfs een eenvoudig bestandje in Excel kan je hier al bij helpen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat het merendeel van de winkels vooral kiezen voor automatisch voorraadbeheer met gespecialiseerde software. In het bijzonder als je niet alleen een fysieke, maar ook een online winkel hebt vormt dit doorgaans veruit de beste keuze.

Let ook op de bestellingen vanuit je webwinkel! 

Voor voorraadbeheer geldt dat ze door de jaren heen een stuk complexer is geworden. Dat is het gevolg van het feit dat het merendeel van de fysieke winkels vandaag de dag eveneens beschikken over een webshop. Het spreekt voor zich dat er ook vanuit deze hoek bestellingen ontvangen zullen worden. Dit heeft als gevolg dat er diverse kanalen zijn die rekening moeten houden met de actuele voorraad. In het meest optimale geval is het zo dat je de keuze maakt om jouw voorraadbeheer software te koppelen als zowel het kassasysteem in je winkel als aan de software waar je voor jouw webshop gebruik van maakt. Zo is jouw voorraad te allen tijde helemaal actueel! Geïnteresseerd in software voor jouw webwinkel? Kijk dan eens op de website van SW Retail!