Hoe geef je feedback? Alles wat je moet weten! 

Hoe geef je feedback is één van de vaakst gestelde vragen onder mensen die op zoek zijn naar manieren om niet alleen een meerwaarde te creëren voor zichzelf, maar ook voor anderen. De manier waarop feedback zowel gegeven als ontvangen kan worden kan danig verschillen in de praktijk. Zoveel is zeker. Diezelfde praktijk leert ons bovendien dat heel wat mensen niet goed snappen hoe waardevol correcte feedback wel niet kan zijn. Ben jij ook één van deze mensen? Dan is het alvast zeker een aanrader om het volgen van een feedbacktraining te overwegen. 

Wat maakt feedback zo belangrijk? 

Een misschien wel nog belangrijkere vraag dan ‘hoe geef je feedback’ is wat feedback nu precies zo belangrijk maakt. Ontzettend veel mensen onderschatten ook vandaag de dag nog steeds het enorme belang waar feedback over beschikt. Dit omwille van twee redenen:

  1. Feedback maakt het mogelijk om je professionele kennis danig te verbeteren;
  2. Feedback zorgt ervoor dat je betere inzichten krijgt in je sterktes en je zwaktes; 

Het volgen van een feedback training is niet voor niets door de jaren heen geweldig populair(der) geworden. Dat is uiteraard het gevolg van het feit dat steeds meer bedrijven hameren op het zo efficiënt mogelijk verwerken van de feedback die je ontvangt. De verwachting is bovendien dat het belang hiervan in de toekomst ook eigenlijk alleen maar verder toe zal nemen. 

Hoe geef je feedback nu precies het best? 

Hoe geef je feedback is dus een in ieder geval erg belangrijke vraag die je graag op de meest optimale wijze zal willen kunnen beantwoorden. Wat dit betreft is het zo dat feedback iets is wat je voorzichtig aan boord moet leggen. Dit is niet in het minst het gevolg van het feit dat feedback soms vooral als kritiek wordt bestempeld terwijl dat absoluut het geval niet is, integendeel. 

De manier hoe je feedback nu precies het best over kan brengen is sterk afhankelijk van de situatie in kwestie. Misschien heb je bijvoorbeeld dezelfde feedback al eens eerder gedeeld, maar heeft de ontvanger er toen voor gekozen om deze naast zich neer te leggen. Dat is natuurlijk erg vervelend en kan de toon waarop je de feedback geeft veranderen. Door het volgen van een feedback training kan je, je hier op efficiënte wijze in verbeteren. 

Ook correct feedback verwerken is zeer belangrijk

De vraag hoe geef je feedback is met bovenstaande reeds in grote lijnen beantwoord. Voor heel wat mensen geldt echter dat het probleem niet zozeer schuilt in de manier waarop ze de feedback moeten verstrekken, maar vooral over de manier waarop ze er zelf mee aan de slag moeten gaan. Het geven van feedback blijkt in de praktijk dan ook steevast een stuk eenvoudiger te zijn dan het ontvangen van feedback en daar ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan. 

In ieder geval, wil je naast een antwoord te krijgen op de vraag ‘hoe geef je feedback’ ook graag meer te weten komen over de manier waarop je het best zelf aan de slag kan gaan met de feedback die je ontvangt? Dan is het volgen van een feedback training altijd zeer interessant!